Co-development met NetRom in Craiova

Door: Rogier Verheij | Datum: 08-11-2022

 

Het is zondag en het is druk op Schiphol. Ondanks alle waarschuwingen over de drukte op het vliegveld hadden we dat toch niet helemaal verwacht. Vier uur voor het vertrek van onze vlucht naar Boekarest staan we in een lange wachtrij. Stapje voor stapje komen we dichter bij de controleposten, waar we probleemloos door heen komen. Met nog 30 minuten op de klok voordat we instappen, zijn we bij de gate. Hier ontmoeten we Han, directeur van NetRom, het Nederlands-Roemeense bedrijf dat we in Roemenië gaan bezoeken om co-development mee op te starten. De reis is op korte termijn tot stand gekomen en we bespreken de laatste details over hoe we, als we eenmaal zijn geland, de reis van Boekarest naar Craiova zullen voortzetten.

Een razendsnelle autorit

De klok heeft al middernacht geslagen als we na de landing uitstappen en buiten de terminal wachten op ons vervoer. Han komt aangereden met zijn chauffeur. Het wordt een autorit van zo’n 4 uur en onze chauffeur is vastbesloten om hier wat tijd vanaf te snoepen. Hij heeft de rit inmiddels honderden keren gemaakt en kent iedere bocht en hobbel in de weg. We razen de nacht voorbij. En alhoewel we soms op onverlichte en (nu nog) slecht wegdek rijden, zet hij ons rond 04:00 uur veilig af voor ons hotel.

Kennismaken met NetRom

In de ochtend beginnen we vroeg. Het is al warm. En door de reis van vannacht staan we een beetje instabiel op onze benen, als we technisch directeur Mircea ontmoeten bij de ingang van het pand. We krijgen een rondleiding, zien verschillende medewerkers en teams voor een praatje en nemen een vroege lunch in de bedrijfskantine. Wat mij opvalt, is de open sfeer onder het personeel. Er wordt lekker gewerkt, er is ruimte voor discussie en men staat open voor concepten én ideeën. Ook krijgen we een rondleiding in het nieuwe pand in aanbouw, waar het hele bedrijf in de loop van dit jaar naar toe zal verhuizen. Het terrein en pand zien er indrukwekkend uit, er is nagedacht over de mens en de werkomgeving. En dat is heel goed om te zien. ’s Avonds ontmoeten we medewerkers van een ander Nederlands bedrijf in restaurant La Dolce Vita en terwijl we lekker eten wisselen we ervaringsverhalen uit.

Een wereld vol mogelijkheden

De volgende dag gaan we samen zitten met het beoogde team, dat is samengesteld op basis van onze behoeften. We krijgen demonstraties, bediscussiëren ontwikkelrichtingen, onderdelen en werkwijzen. Gedurende de dag krijgen we een steeds duidelijker beeld van de mogelijkheden.

Na een aantal maanden samenwerken…

We zijn inmiddels een paar maanden verder en de development teams van TIMEBLOCKR en NetRom werken nu volledig geïntegreerd. We treffen elkaar wanneer dat nodig is en we zien elkaar met videobellen, zoals tijdens onze stand-ups, sprint planningen, retrospectives en oplevermomenten. Dat betekent dat we achter de schermen in het Engels overleggen in onze oer-Hollandse onderneming met hoofdkantoor in Oud-Beijerland. Met collega’s in Rotterdam, Craiova en op Curaçao en klanten in binnen- en buitenland, is dat een logische en mooie stap die we als bedrijf genomen hebben. We maken nu al sprongen met elkaar, waarin we meer kunnen realiseren.