T:MEBLOCKR is Digi-toegankelijk conform WCAG

Overheidsinstanties zijn wettelijk verplicht (voor andere organisaties sterk aangeraden) om digitaal toegankelijk te zijn voor alle gebruikers. Daarom dienen hun websites en applicaties te voldoen aan de gestelde eisen. Voor T:MEBLOCKR is dit ook belangrijk, we werken immers steeds meer digitaal en op afspraak. Wij zijn er dan ook trots op dat we als een van de weinige volledig voldoen aan Niveau AA !

Wat is digitale toegankelijkheid?

Ieder mens heeft het recht om te leven als ieder ander en mee te doen in de maatschappij. Gebruikmaken van de mogelijkheden die het internet, computers en smartphones ons bieden hoort daar natuurlijk bij. Juist daarom is het belangrijk dat digitale dienstverlening toegankelijk is voor iedereen.

Miljoenen mensen hebben één of meerdere beperkingen. Denk daarbij aan mensen die blind of slechtziend zijn of kleurenblind; doof of slechthorend; motorisch beperkt of zwakbegaafd; autistisch; laaggeletterd. En deze groep groeit. Het aantal ouderen groeit en er komen meer migranten die taal niet goed machtig zijn.

Iedereen mag meedoen

In Europa willen we dat openbare voorzieningen toegankelijk zijn voor alle burgers. Want ieder mens heeft het recht om gewoon als ieder ander mee te doen in de maatschappij. Om die reden moet je ook met een rolstoel een gebouw binnen kunnen komen en wordt er hard gewerkt aan de toegankelijkheid van het openbaar vervoer voor mensen met een beperking.

Voor digitale voorzieningen is het niet anders. In onze samenleving kun je bijna niet meer zonder het internet en computers. En veel mensen willen dat ook helemaal niet missen. Daarom is digitale toegankelijkheid belangrijk, én verplicht voor alle overheidsinstanties (NL/BE) en volgens EU wetgeving. Als websites goed in elkaar zitten kunnen ze door iedereen worden gebruikt, ook door bezoekers met een beperking. En dan kan echt iedereen meedoen.

Vanaf 23 september 2020 moeten álle websites en cloudapplicaties van álle overheidsinstanties voldoen aan de wettelijke verplichting.

De eisen voor digitale toegankelijkheid komen voort uit de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) versie 2.1. Deze standaard is opgesteld door het World Wide Web Consortium (W3C).

De applicatie T:MEBLOCKR is vanaf nu volledig toegankelijk, op niveau AA met een score van 50 uit 50 punten. Je kunt hier de verklaring en details bekijken. Dit kan worden opgenomen in de Toegankelijkheidsverklaring op jouw eigen website.

Werk je nu met een afsprakensysteem dat niet Digi-Toegankelijk is? Wil je je bezoekers wel een goede website ervaring bieden én voldoen aan de wet- en regelgeving?